Μπακλαβάς Γλυκά

Μπακλαβάς

Υλικά για τη συνταγή:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας ΖΑΓΟΡΙΣΙΟ
  • 500 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 850 - 900 γρ. ζάχαρη
  • 2 1/2 ποτήρια νερό
  • ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 250 γρ. αμύγδαλο (με την φλούδα)
  • 250 γρ. καρυδόψιχα
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (τριμμένο)
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 2-3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση Συνταγής:

Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μίξερ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με την κανέλα,  την άχνη και τη φρυγανιά. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία. 

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε ενδιάμεσα. Στρώνουμε το πέμπτο φύλλο και ρίχνουμε λίγη από τη γέμιση, ίσα-ίσα να καλύψει την επιφάνεια.

Στρώνουμε το επόμενο φύλλο, ρίχνουμε πάλι γέμιση και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Τα τελευταία τέσσερα φύλλα, τα βουτυρώνουμε και τα βάζουμε χωρίς γέμιση. Κόβουμε μέχρι κάτω τον μπακλαβά.

Ρίχνουμε στις γραμμές αρκετό βούτυρο και προσεκτικά το υπόλοιπο στην επιφάνεια, πρέπει να πάει παντού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.

Όταν κοντεύει να γίνει το γλυκό, φτιάχνουμε το σιρόπι. Βράζουμε την ζάχαρη και το νερό περίπου 6-8  λεπτά. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε και το χυμό του λεμονιού.

Βγάζουμε τον μπακλαβά και τον αφήνουμε 5-10  λεπτά να κρυώσει λίγο και μετά ρίχνουμε προσεκτικά το επίσης χλιαρό σιρόπι.

Ενημερωθείτε για τις Παραδοσιακές Ζαγορίσιες Πίτες Χαβέλας Παραδοσιακή Ζαγορίσια Πίτα Χαβέλας